Aanleiding

De dorpskern van Oud-Turnhout is door de jaren heen gegroeid langs de ‘steenweg’ tussen Turnhout en Mol. Die steenweg loopt tot op vandaag door het hart van de gemeente, waar belangrijke voorzieningen en diensten zoals het gemeentehuis, Sociaal Huis, winkels, horeca, banken, ... gevestigd zijn.

Het is ook een plek waar veel mensen wonen en een belangrijk deel van het Oud-Turnhoutse leven zich afspeelt. Tegelijkertijd is de steenweg ook een verbindingsweg met veel verkeer. Die dubbele functie in de kern brengt enkele uitdagingen met zich mee. Het zorgt voor veel files in het dorp, maar ook voor sluipverkeer in de omliggende wijken, onveilige situaties en minder gezonde lucht.

Prachtige natuurdomeinen zoals de Liereman en Tikkebroeken kenmerken onze gemeente, maar in onze dorpskern en haar directe omgeving merk je er weinig van. Integendeel, er is vandaag veel verharding en weinig plaats voor bomen, planten, water en aangename plekjes om elkaar te ontmoeten. De dorpskern en haar directe omgeving zouden een fijne plek moeten worden voor alle inwoners, handelaars én bezoekers. Een plek waar we elkaar kunnen ontmoeten.