Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems Visualisatie ventweg

Goedkeuring Masterplan herinrichting dorpskern

Plannen voor heraanleg dorpskern zijn klaar

De dorpskern van Oud-Turnhout moet veiliger, groener en bruisender. Dat vinden inwoners, passanten en handelaars van Oud-Turnhout. Plannen werden opgemaakt, besproken en daardoor beter gemaakt. De gemeenteraad keurde op 17 november het masterplan voor een bruisend hart voor Oud-Turnhout goed.

De dorpskern is dringend aan vernieuwing toe. Het verkeer is er niet veilig genoeg. Dagelijks zijn er conflicten tussen voetgangers, trage en snelle fietsers, brommers, auto’s, bussen, ...  Het verkeer is vaak chaotisch, met te weinig ruimte voor voetgangers en fietsers. Klanten moeten zich een weg zoeken tussen geparkeerde auto’s en onze handelszaken liggen verstopt achter de parkeerplaatsen. Bovendien is er nood aan meer groen. Dit moet zorgen voor verkoeling tijdens hitteperiodes en voor een betere afvoer van water tijdens hevige regenbuien.

Veiliger en beter bereikbaar

Een aantal onveilige punten worden weggewerkt. De ventweg wordt omgetoverd tot een mooie boulevard, waar je zorgeloos kan wandelen, elkaar ontmoeten, een terrasje doen en winkelen. De fietser krijgt een apart fietspad van twee meter breed, weg van de rijbaan én van de parkeerplaatsen.

Kom je met de auto, bus, fiets, step of te voet? Je bent welkom in Oud-Turnhout! We investeren in parkeergelegenheid, zowel voor de fiets als voor de auto. We voorzien twee centrumparkings voor wie langere tijd in het centrum wil verblijven: de parking achter OC De Djoelen is al gerealiseerd en aan Tramwissel creëren we 55 parkeerplaatsen. Centraal voorzien we een ruime blauwe zone van 2 uur voor wie kort wil parkeren. Om te voorkomen dat de parkeerdruk verschuift naar de Van der Bekenlaan en de Kerkstraat, voeren we ook hier gedeeltelijk blauwe zone en bewonerskaarten in.

Ook het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemen (VLAIO) ondersteunt dit plan dat de bereikbaarheid van de handelskern van Oud-Turnhout zal verbeteren. Zij voorzien 425.000 euro subsidies voor dit investeringsproject.

Groener

Het masterplan voorziet in heel wat extra ontharding. Minder asfalt en beton. Om het plan te realiseren, is het nodig om eerst enkele bomen te verwijderen, om vervolgens nieuwe aan te planten. Waar mogelijk behouden we het bestaande groen, maar niet alle bomen zijn nog in goede gezondheid. Het masterplan voorziet nieuwe aanplantingen op plaatsen waar er meer ruimte is om de bomen tot grote, volwassen exemplaren te laten uitgroeien.

Meer beleving  

De steenweg door Oud-Turnhout is onze levensader, en belangrijk voor onze handelaars. We zorgen ervoor dat passanten makkelijk even kunnen binnenspringen, terwijl we ook de dorpskern groener, veiliger, gezelliger en sfeervoller maken. Het wordt een plek waar het fijn vertoeven is, waar je wil zijn, waar het bruist.

Gewoon gaan

De herinrichting van de dorpskern is voor Oud-Turnhout één van de belangrijkste projecten van het mobiliteitsplan dat we samen met Beerse, Turnhout en Vosselaar opmaakten. Je vindt het mobiliteitsplan en een kaart waarop je kan zien welke acties er in jouw buurt gepland staan via www.gewoongaan.be

Benieuwd naar de concrete plannen? Je kan alle informatie hier vinden.

Deel op facebook
[MISSING STATIC] entries_show_cta_can_share_insta