Skip to main content
home-page
Deel op facebook
home-page
Deel op facebook
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Conceptplannen Heischuur zijn klaar

Het verhaal van de nieuwe Heischuur begon al enige tijd terug met een participatietraject. Een groep enthousiaste burgers ging samen aan de slag om te kijken welke weg we zouden inslaan met de nieuwe Heischuur. Na een aantal intense sessies beëindigden we het participatietraject met een lijst eisen en wensen. Ondertussen werden de ontwerpplannen ook afgestemd met de hoofdgebruikers en verenigingen.

Eisen en wensen

Zo werd er gevraagd om zeker rekening te houden met de duurzaamheid en de toegankelijkheid van het gebouw, een efficiënte en optimale indeling, de multifunctionaliteit van ruimtes en lokalen, een maximale veiligheid op het kruispunt, fietsenstalling, enz.

Daarnaast werden er ook een aantal wensen uitgesproken zoals een goed uitgeruste keuken, een podiumzaal, gezelligheid en een eigentijds concept.

Zoektocht naar een architect

Het gemeentebestuur ging aan de slag om een architect te zoeken die een ontwerp kon maken dat het dichtst aansloot bij de eisen- en wensenlijst. Uiteindelijk werd het architectenbureau CLVR Architecten BV uit Lummen aangesteld.

De projectgroep, aangevuld met het architectenbureau, verfijnde het ontwerpplan waardoor zeer veel van de lijst met eisen en wensen kon afgevinkt worden.

Nieuwe Heischuur

Het nieuwe gebouw, dat 200 m² groter is dan het vorige, wordt op hetzelfde perceel opgetrokken. Het gebouw zal echter meer naar achter ingeplant worden. Op die manier verhogen we de veiligheid op het kruispunt van Heieinde en Schuurhoven.

Door de toename van het volume van het gebouw en door efficiënter gebruik te maken van de ruimtes, worden de lokalen groter en multifunctioneler.

Welke lokalen zijn er voorzien?

  • Grote zaal (meer dan 200 m²) met vast podium
  •  Zaal van ongeveer 70 m²
  • Keuken (35 m²) met drankenberging (24 m³) en koelcel (de twee vorige zalen hebben een verbinding met keuken en drankenberging)
  • Zaal van ongeveer 50 m²
  •  Crearuimte van 35 m² en 65 m²
  • Vestiaire
  • Sanitair
  • Bergingen
  • Personeelsruimte en groendienst (120 m²)

Mobiliteit

Wat mobiliteit betreft zijn er fietsenstallingen voorzien vooraan en aan de zijkant van het gebouw. Daarnaast blijft een gedeelte van de huidige parking behouden. We voorzien ook een kiss & ride zone voor zij die iemand afzetten of ophalen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid stond hoog in de lijst van wensen en eisen. Het gebouw zal dan ook bijna energie neutraal zijn (BEN). Dit vertaalt zich in de aanleg van een warmtenet (i.s.m. basisschool Reuzepas) dat ook zorgt voor koeling, zonnepanelen, een groendak en recuperatie van regenwater.

Omgevingsaanvraag

De omgevingsvergunning werd aangevraagd en is lopende. Daarna zal een overheidsopdracht uitgeschreven worden voor de bouw van het gebouw. Het aanduiden van de aannemer is voorzien voor eind september. De start van de werken is voorzien in de herfst van dit jaar.

Eind augustus van dit jaar sluit de huidige Heischuur definitief de deuren.

Benieuwd naar de conceptplannen? Download ze hier.

Deel op facebook